vineri, septembrie 17, 2010

Daca as fi un oras, as fi Nisa



Daca intrebarea s-ar fi referit la o carte sau la un film, poate as fi stat pe ganduri, insa, stiu cu siguranta ca daca as fi un oras, acela ar fi Nisa.

Prima data am ajuns in Franta prin 96, in Paris, si recunosc ca nu prea l-am simtit aproape de inima. De aceea, nu pot sa imi explic dragostea la prima vedere fata de orasul de pe Coasta de Azur. Nu m-a deranjat "je m'en fiche"-ismul frantuzilor, ba din contra, aveam impresia ca daca m-as fi nascut in acel loc as fi avut aceeasi atitudine.

Pentru cerul ala incredibil de albastru care se face tot una cu marea in zare(poate unii care nu au fost acolo nu inteleg, dar da, albastrul orizontului acolo este mult mai intens), pentru farmecul strazilor inguste, pentru piata atat de aromata si colorata unde gasesti tot ce vrei de la flori, fructe, legume, mirodenii, peste si fructe de mare proaspete, pentru casele acelea vesele care iti fac cu ochiul, pentru terasele micutze de la strada unde este absolut adorabil sa iti bei intr-o dimineata insorita cafeaua impreuna cu un "croissant", pentru o clima blanda care nu cunoaste termenii de zloata, frig sau ploi monotone, pentru Beaujolais-ul proaspat de noiembrie, pentru toate acestea si pentru inca multe altele, care acum nu imi vin in cap, daca as fi un oras, AS FI NISA!




3 comentarii:

Ionouka spunea...

I feel you, sis!
Ce nebunie de loc, doamne...

Despina PONOMARENCO spunea...

Tu m-ai intaratat! :)

Gabriela M spunea...

Absolut superb.
Iremediabil sunt indragostita de sudul Frantei...