duminică, februarie 20, 2011

Vis perfect de iarna

 

Ultimele (sper) zile cu temperaturi sub 0 din aceasta iarna ma duc cu gandul la friguroasa Rusie si minunatul lor Teatru Bolshoi.

In prinicpiu nu cred in perfectiune si ma enerveaza cliseele de genul “femeia/ familia/viata perfecta” si alte deviatii pe tema. Dar, perseverenta rusilor de a cauta perfectiunea in arta a fost desavarsita prin balet (si nu numai, dar baletul face subiectul postului asa ca ma limitez). Daca nu ma credeti, urmariti un pic filmuletele de mai jos.

Si, asa cum Nadia va ramane unica in gimnastica oricate campioane meritorii ar mai exista de-a lungul istoriei, tot asa in balet exista doar o Maya Plisetskaya. Nascuta pe 20 Nov 1925, Maya a devenit “prima ballerina assoluta” la Bolshoi in 1960. A facut istorie pentru modul in care a inteles sa interpreteze baletul clasic

Insa, in acelasi timp, a fost atrasa si de baletul “modern” (la vremurile respective) 

Maya, astazi in varsta de 85 de ani, nu mai danseaza (desi a facut-o pana la 70 de ani), dar sunt convinsa ca are urmase demne de numele ei. Si de aceea, visul meu de iarna este sa ma urc in avion cu destinatia Moscova si sa vad o reprezentatie de balet la ei acasa, chiar aici.

Inside_Moscow_Bolshoi_Theatre

Pentru cateva ore de perfectiune si de visare intr-o alta lume.

2 comentarii:

claudiu spunea...

Cica a dansat si la 80 ani la ziua ei. :)) La cum arata eu ii dadeam un 60 maxim.

claudiu spunea...

Si sunt Silvia nu Claudiu :)))